Skoklosters slott är det största privatpalats som någonsin har byggts i Sverige. Arkitekturen, de intakta interiörerna och de utsökta föremålen gör slottet till ett av Europas främsta barockslott.

Historik
Gården är känd sedan 1100-talet. Det nuvarande slottet uppfördes 1654–1676 av greve och fältmarskalk Carl Gustaf Wrangel under den svenska stormaktstidens mest blomstrande period.

Ritningarna till slottet utarbetades i huvudsak av den tyske arkitekten Caspar Vogel, och bearbetades vidare av Jean de la Vallée, Mathias Spieler och Nicodemus Tessin d.ä.. Slottet är byggt i barockstil.

Slottet kom dock aldrig att fullbordas helt utan bygget avstannade då byggherren Wrangel dog 1676.
När budet om Wrangels död nådde arbetarna på slottet lade de genast ner arbetet på eftersom de befarade att lönerna skulle utebli. Inte heller de planerade anläggningarna mot vattnet och de magnifika trädgårdarna blev fullföljda.

Carl Gustaf Wrangel

DÅTIDENS PIANO
Klavicembalon var 1600-talets piano. Carl Gustaf Wrangel köpte en till sin hustru och kanske är det just denna som ligger på ett bord i Kungssalen.

De allra finaste tillverkades av familjen Ruckert i Antwerpen, men den här cembalon är förmodligen gjord i Tyskland. Gemensamt för många musikinstrument av det här slaget är den praktfullt målade dekorationen – en blandning av text och bild som hyllar musiken.

DEN SJUKA LJUSKRONAN
Den har hängt på samma plats sedan 1672. Då var ljuskronan nytillverkad med färgat och ofärgat glas, både pressat och blåst.

Glaskronans kristaller är inte längre genomskinliga utan mjölkvita. Under århundradenas lopp har glaset sakta börjat vittra sönder. Kronan har fått den så kallade glassjukan. Vid tillverkningen, på 1600-talet, blev det fel på proportionerna i glasmassan. Det orsakade en kemisk omvandling i glaset som ännu pågår.

Textiltapet

Natt-stol

Takstolen byggdes av hälsingefuror som kördes ner med häst och släde på vintrarna.

Den ofullbordade salen
Allt arbete avstannade 1676 i och med Wrangels död; den oinredda festsalen på västra sidan står faktiskt ofullbordad sedan byggnadstiden. Vi kan här se slottets konstruktion med material och en del verktyg.

Sån dörr skulle jag gärna vilja ha